SVENSKA | SUOMI

Datorknep

Här är några grundläggande knep som gör datoranvändningen lite smidigare.

Datorn är ett fenomenalt komplicerat verktyg. Den är mer komplicerad än alla andra verktyg du kommer i kontakt med – sammanlagt! Respektera detta faktum. Det tar tid att lära sig använda avancerade verktyg. Du lärde dig inte köra bil på en timme.

Datorn är stendum. Den förstår ingenting. Den känner ingenting. Den kan inte läsa dina tankar. Det är (tyvärr) du som måste arbeta på datorns villkor.

Tips

Det finns en del tangentbordskommandon som kan underlätta livet rejält.

Om datorn inte omedelbart reagerar på ett kommando — vänta lite! Börja inte frenetiskt ge kommandot på nytt eller trycka febrilt på slumpmässiga tangenter. I nio fall av tio har datorn nog tagit emot ditt kommando, men jobbar hårt med något annat.

Om hårdskivans lampa lyser intensivt jobbar datorn hårt. Ha tålamod. (Om du inte vet vilken blinkande lampa som är hårdskivans, ta reda på det.)

Uppgiftshanteraren (Task Manager) visar vilka program och processer datorn kör, vilka processor- och minnesresurser de använder, och hur belastad datorn är. Om datorn känns trög och underlig är detta ett värdefullt verktyg. Du startar Task Manager med Ctrl + Shift + Escape. Om processorn konstant går på 100% jobbar datorn hårt. Ha tålamod. Eller så betyder det att ett program eller en process har kraschat, varvid du kan försöka stänga av programmet eller processen.

"Press any key" betyder att du skall trycka på vilken tangent som helst. Det finns ingen särskild Any-tangent.

Kolla att alla kontakter sitter i ordentligt. Jo, jag vet. Nej, du är inte dum. Kolla ändå.

Ta det lungt. Andas. Släpp mus och tangentbord. Titta noga på hela skärmen. Högst antagligen finns det du letar efter där någonstans. En liten hjälptext som säger vad du skall göra, en liten knapp eller en symbol, ett felmeddelande.

Gå metodiskt igenom alla menyer och knappar och se om nåt kunde vara det du letar efter. Testa om du är osäker. (Kom ihåg "ångra": Ctrl + Z.)

Försök öppna en kontextmeny på det objekt du har problem med. Det gör du genom att högerklicka med musen. Det öppnar en meny med kommandon som gäller just det objekt du högerklickade på. (Antagligen har du också en tangent för det, som sitter till höger om mellanslaget, mellan AltGr och Ctrl.)

Läs i hjälpen eller instruktionerna.

Googla efter hjälp. Du har garanterat inte ett problem som ingen annan haft före dig. Antagligen har någon skrivit anvisningar på webben för hur man löser problemet.

Lär dig lite terminologi. Det är lättare att be om hjälp med att steka en omelett om man vet vad en "stekpanna" är för något.

När inget annat hjälper, inklusive att svinga en död katt över huvudet och mumla "kalimaa"  ring mig!

PS

När din dator krånglar och du ringer mig: Snälla, ta inte ut din frustration på mig. Det är (förhoppningsvis) inte mitt fel. Jag vill gärna hjälpa dig, men jag är bara människa – eller åtminstone påstår min hustru det. (Man kan faktiskt argumentera för att ju mer man tvingats lära sig om datorer, desto mindre mänsklig blir man. Tyvärr betyder det inte att man blir gudomlig i stället, ifall nu någon trodde det. Man sjunker ned i något slags dvala och mumlar "system overload, out of memory error".)